A helyes mosogatás szabályai

A helyes mosogatás szabályinak betartása minden területen fontos. Legyen szó egyszerű otthoni mosogatásról, vagy egy vendéglátóegység konyhájában történő tisztításról, bizonyos szabályokat és módszereket minden esetben jó betartani. Az alábbiakban ezeket a mosogatási szabályokat, tanácsokat gyűjtöttük össze.

feketeedény-mosogató

Helyes otthoni mosogatás

Az otthoni mosogatás esetében inkább csak tanácsokat adhatunk, nem szabályokat, hiszen mindenki úgy csinálja, ahogy éppen jónak érzi. Azonban az alábbi tanácsok betartásával könnyedebbé válhat az egész folyamat és akár időt is spórolhatunk magunknak:

  • Ne hagyjuk az edényekre száradni a szennyeződéseket!
  • Forró, mosogatószeres vízben mosogassuk az edényeket, majd meleg folyóvízzel öblítsük át őket.
  • Lehetőleg kezdjük a mosogatást a poharak, evőeszközök elmosásával, majd a tárolóedényekkel folytassuk és végül térjünk rá a főzőedényekhez.
  • Az álló mosogatóvizet gyakran többször is érdemes cserélni, mindig figyeljük arra, hogy ne legyen túl szennyezett a víz.
  • Szárításhoz ne törlőruhát, hanem csepegtetőt használjunk, ez higiénikusabb és szebben száradnak meg a poharak is. Csepegtető híján papírtörlővel, vagy tiszta, vasalt konyharuhával töröljük szárazra a poharakat, edényeket.
  • Használatot követően mossuk le a szivacsról az élelmiszer-maradékokat és mindig tartsuk száraz helyen.
  • A felületeket mosogatószeres vagy fertőtlenítőszeres ronggyal gyakran töröljük át, és a mosogató medence kitisztításáról, a csöpögtető fertőtlenítéséről se feledkezzünk meg a munka végeztével.

Mosogatás a vendéglátásban

A vendéglátásban és közétkeztetésben szigorú előírások szabályozzák azt, hogy az ételek készítése és a felszolgálás során használt edényeket, evőeszközöket hogyan kell elmosogatni. A higiéniai szabályok meghatározzák a felhasználandó eszközöket és szereket, illetve a mosogatás folyamatát is.

Az edények tisztítása történhet géppel vagy kézzel, utóbbi esetben a kombinált kétfázisú vagy a háromfázisú mosogatás az előírás.

Kézi mosogatás a vendéglátásban

Kézi mosogatás esetén alapszabály, hogy a fogyasztók étkezéshez használt edényeinek, eszközeinek és az üzemi edények mosogatását térben vagy időben el kell különíteni egymástól, a keresztszennyeződések kizárása miatt.

Emellett, fontos, hogy fertőtlenítő mosogatással kell mosogatni az egyes fogyasztói edényeket, eszközöket, az előkészítőkben használt edényeket, eszközöket, és a fogyasztói edényeket.

A mosogatáshoz előírt számú mosogatómedencét kell biztosítani.

A mosogató helyiségben az ételmaradékok részére fedéllel ellátott tartályt kell biztosítani, amelyet a mosogatás befejezése után azonnal ki kell üríteni, illetve el kell mosni és fertőtleníteni.

A megtisztított edényeket, munkaeszközöket, felszerelési tárgyakat az újbóli használatbavételig védeni kell a szennyeződéstől, lehetőleg zárt tárolásukról gondoskodni kell.

A mosogatást végző személyek egészségvédelme szempontjából elengedhetetlenül szükséges a mosogató gumikesztyű használata, amely csökkenti a fizikai, kémiai, és biológiai behatásokat. Gumikesztyű minősítése szempontjából különbség van a háztartási és az üzemkonyhai kézi mosogatás között, hiszen az üzemkonyhai területen munkavédelmileg minősített gumikesztyű szükséges, míg a háztartási területen elegendő az egyszerű gumikesztyű is. Üzemkonyhai területen a gumikesztyű használata kötelező és nem választható, míg a háztartási területen ajánlott és a mosogató személy dönti el a használatát.

Háromfázisú mosogatás a vendéglátásban

A hatékony és előírásszerű mosogatás során a szennyezett edények és evőeszközök:

  • zsíroldását,
  • fertőtlenítését,
  • öblítését kell elvégezni.

A háromfázisú mosogatásban ez a három feladat elkülönül, a zsíroldást és fertőtlenítést külön, eltérő hatású tisztítószerekkel végzik el. Szerencsére az ipari konyhák számára ma már számos hasznos készülék áll rendelkezésre, mely között megtalálhatók az úgynevezett feketeedény mosogatók, kalapos mosogatógépek is ,melyek a megfelelő tisztítást hivatottak biztosítani, ráadásul mindhárom fázis képesek elvezényelni egymagukban.

Első fázis - zsíroldás

A zsíroldás során kell eltávolítani az edények szennyeződéseit és az eszközökre rakódott zsíros, olajos réteget. Fontos, hogy állóvízbenmegfelelő adagolással elkészített munkaoldatban történjen ez a mosogatási folyamat. Amennyiben a tisztításra kerülő edények nagyon szennyezettek érdemes a zsíroldó fázisban a mosószeres vízben az edényeket áztatni és így fellazítani a rajta lévő szennyeződést.

Második fázis – fertőtlenítés

A fertőtlenítés általában valamely fertőtlenítő hatású szer vizes oldatával történő kezelésből áll. Ebben a fázisban a már megtisztított edény felületéről fertőtlenítéssel eltávolítjuk a keresztfertőzéseket okozó kórokozókat.  A fertőtlenítés  fázisában különösen nagy figyelmet kell fordítani az adott fertőtlenítőszer használati útmutatójában feltüntetett megfelelő hőmérsékletű , koncentrációjú oldatának a használatára és a szükséges behatási idő biztosítására, mert csak ezek betartása esetén érhető el a megfelelő fertőtlenítő hatás.

Harmadik fázis – öblítés

A háromfázisú mosogatás utolsó lépése az öblítés. Ennek az a funkciója, hogy az eszközökön lévő szermaradványokat maradéktalanul eltávolítsuk. Az öblítés végére az edényeknek és evőeszközöknek maradéktalanul tisztává kell válniuk. Nem maradhat rajtuk sem szennyeződés, sem tisztítószer

Szárítás

A három fázisú mosogatás után az edényeket még szükséges szárítani is. A szárítási folyamat többféle módon végezhető el (pl. lecsurgatással, szárítószekrényben stb.). Célszerű a szárítást leborítva, de a szellőzés biztosítása mellett végezni. Az edényeken és az eszközökön esetleg rajtamaradó vízfoltokat kizárólag egyszer használatos papírtörlővel szabad eltávolítani.

Összegezve:

A mosogatásnak tehát komoly szabályai vannak a vendéglátásban, ugyanakkor odahaza is érdemes figyelni az alapvető higiéniai szabályok betartására, ha nem szeretnénk magunkat fertőzésnek kitenni.

Ajánló
Kommentek
  1. Én