Útmutató a csempe kiválasztásához

Ha Ön nagyobb felújítás vagy építkezés előtt áll, érdemes némi időt szánnia a megfelelő burkolat kiválasztására. A vásárlás során azonban számtalan dilemmával találkozhat. Milyen legyen a burkolat színe, mintája vagy éppen vastagsága?

 

csempe és járólap

Sokan már a keresgélés elején elakadnak, nem tudják például, hogy kizárólag csempét vagy esetleg járólapot is szeretnének az adott helyiségben. Cikkünkben most összegyűjtöttük azokat az információkat, amelyek segíthetnek Önnek a tökéletes burkolat megtalálásában.

Mi a különbség a csempe és a járólap között?

Napjainkban a csempe és a járólap közötti határok elmosódni látszanak. Amíg korábban a csempék kizárólag a falra, a járólapok pedig a padlóra kerültek, ez manapság már egyáltalán nem törvényszerű.

A modern technikáknak köszönhetően a csempék egy része elegendően vastaggá és strapabíróvá vált ahhoz, hogy akár járólapként is megállják a helyüket. Ugyanakkor a járólapok is alkalmasak arra, hogy a falat borítsák. Meglepő lehet, de olykor a járólapokkal egészen homogén tereket lehet kialakítani. A döntésnél Önnek csupán néhány szempontot ajánlott figyelembe vennie.

  • a padló burkolatának bírnia kell a terhelést, a rajta történő járást és a szekrények súlyát
  • a padlóra olyan csempe vagy járólap kerülhet, ami kopásálló, így a szín és minta sokáig ép maradhat
  • mivel a padló könnyebben karcolódik, ezért érdemes karcálló burkolatot letenni
  • a vizes helyiségek padlójánál jó megoldásnak bizonyulnak azok a burkolatok, amelyek csúszásmentes felülettel rendelkeznek

Amennyiben eldöntötte, milyen burkolatot szeretne választani, tekintse át webáruházunk kínálatát, ahol rengeteg jó minőségű kerámia csempével várjuk Önt.

Milyen kerámia csempéket kínálunk Önnek?

A kerámiából készült csempelapok amellett, hogy rendkívül esztétikusak, praktikus megoldásokat kínálnak Önnek bel- és kültéren egyaránt. Webáruházunkban háromféle kerámiacsempével találkozhat.

A mázas csempék elsősorban a fürdőszobákban és a konyhákban használatosak. Mivel igen változatos színekben és mintában kaphatók, ezért Ön is könnyen rátalálhat az elképzeléseihez leginkább illeszkedő termékekre. Ahogy az elnevezésük mutatja, a felületüket máz fedi, melynek vastagsáságát számtalan tényező befolyásolhatja. A máz miatt ezek a kerámiacsempék ellenállnak a különböző vegyszereknek és más jellegű szennyeződéseknek.

A terracotta csempék különleges eljárással készülnek, melyben fontos szerep jut a magas hőmérsékleten történő sajtolásnak és a tüzelésnek. Bár a tulajdonságaikból adódóan kültéren nem alkalmazhatók, padló- vagy ritkább esetben fali burkolatként is jól funkcionálnak. Webshopunkban a terracotta csempék többféle színváltozatban vásárolhatók meg.

 

csembék színe, mintázata

A mozaik csempékkel Ön valóban szabadjára engedheti a fantáziáját. Számtalan formájuk és mintázatuk miatt sokrétű a bel-, illetve kültéri felhasználásuk. Díszíthetik a falakat vagy akár az épített medencék oldalait is. Segítségükkel Ön még a legszürkébb és egyhangú tereket is könnyedén feldobhatja. Arra viszont figyelni kell, hogy a túl sok mozaik, főleg, ha a padlón és falakon egyszerre jelennek meg, beszűkíthetik a helyiséget. Kis terekben ezért a mozaikcsempék elsősorban díszítőként javasoltak, például a kádak burkolásánál.

A Gres csempék a természetes hatásuk miatt különösen kedveltek a vásárlók körében. A felületük leginkább márványra és gránitra emlékeztett, a gyártásukkor ásványi színezéket, gyantát, kvarchomokot és porcelán adalékot kapnak. Ezek a csempék ellenállóak a sérülésekkel szemben, így tartós befektetésnek bizonyulnak, ráadásul kültéren is használhatók.

A Gres csempéknek Ön három változatát találja meg a webáruházunkban:

  • A műszaki gres csempék felülete lehet matt vagy polírozott. Mivel kevésbé díszesek, bárhol lerakhatók, legyen szó erkélyről, folyosóról vagy lépcsőről.
  • A mázas padlólapok kopásállóak, a padlózaton túl a belső vizes helyiségek falain is jól mutatnak.
  • A csiszolt padlólapok a gyártáskor speciális csiszoláson esnek át, ami fényesebb felületet eredményez.
  • A lappatto egy különlegesen csiszolt csempe, félig fényes, félig matt, hullámos felülettel. Főleg beltéri felhasználásra készült.

A klinker csempéket a gyártók homokból és agyagból állítják elő. Népszerűek az ablakpárkányokon, a teraszokon, illetve a kandallókon is. Ellenállnak a párának, a korróziós erőknek, és jól tűrik a hőingadozásokat. Amennyiben Ön tartós megoldásokat keres, érdemes szétnéznie a klinker csempék között.

Hogyan lehet osztályozni a csempéket?

A kerámia csempéket a minőségük alapján különböző csoportokba lehet sorolni.

  • Az első osztályú csempék mentesek a hibáktól és az egyes darabok mintában illeszkednek egymáshoz.
  • A másodosztályú burkolólapok felültén minimális hibák lehetnek.
  • A harmadosztályú csempéknél 5 % vagy a feletti sérült lappal lehet számolni.
  • A negyedik osztályba tartozó burkolatok ellenőrzés nélkül kerülnek csomagolásra.

Az első osztályú csempék vásárlása egyszerű, abban az esetben viszont, ha Ön további osztályokból szeretne választani, nem árt tisztáznia a pontos igényeit.

Mire kell figyelnie a burkolatok kiválasztásakor?

mozaik csempék

Ha Ön már vásárolt csempét, pontosan tudja, hogy a bemutatótermekben vagy a fotókon megtekintett termékek más helyiségekben nem mindig hozzák az elvárt hatást. Az, hogy az Ön otthonának enteriőrjébe milyen csempék és járólapok illenek, sok mindentől függhet. Annak érdekében, hogy Ön valóban az elképzeléseinek megfelelő terméket vásárolhassa, a következő tanácsokat érdemes megfontolnia.

A csempe és járólap kiválasztásakor nagyon fontos tényező a helyiség mérete és a megvilágítása. Egy nagyon kicsi és sötét fürdőszobában a színek játékával tudja a teret optikailag tágítani, amit világosabb árnyalatú burkolatokkal érhet el.

A sötétebb csempék és járólapok a nagyobb alapterületű helyiségekben mutatnak jól. A konyhában viszont, különösen a tűzhely köré, olyan burkolat javasolt, amit könnyen lehet tisztítani. A főzés közben kifröccsenő zsíros foltok eltávolítása egy hófehér csempéről elég időigényes feladat tud lenni.

Ha kiterjedt felületeket szeretne burkolni, az olyan nagyobb méretű csempék és járólapok javasoltak, amelyek jelentősen lerövidítik és megkönnyítik a munkálatokat. Ha viszont nem kíván teljesen monoton felületeket kialakítani, a folytonosságot kisebb csempékkel törheti meg. A mozaikcsempék kiválóan alkalmasak a díszítő funkció betöltésére.

A burkolatok mintázata sem elhanyagolható kérdés. Nagyon sokan a homogén felületeteket részesítik előnyben és azokat tarkítják egy-egy mintás csempe csíkkal. Mások ugyanakkor a teljes helyiséget díszített burkolattal vonják be. Erre egyáltalán nincs általános szabály, az Ön ízlésére van bízva, mit tart elegánsnak vagy éppen giccsesnek.

Mivel a csempézést a nem jól kiválasztott fuga, illetve annak színe nagyon el tudja rontani, a fugázást úgy kell elvégezni, hogy az tökéletesen illeszkedjen a burkolat mintájához és árnyalataihoz. A fehér csempék között is lehet használni színes fugát, amennyiben tökéletesen passzol a helyiségben uralkodó színekhez.

Gyakorlati tanácsok a burkolatok vásárlásához

A burkolat kiválasztásánál számos olyan buktató állhat fenn, ami a későbbiekben elég sok kellemetlenséget idézhet elő. Ilyen lehet például a mennyiség kérdése. A járólapok és csempék felhelyezésekor ugyanis mindig számolni kell a veszteséggel. Ha Ön nem szeretne újabb köröket tenni, érdemes 10%-kal több csempét és járólapot vásárolni.

A kalkulációt úgy kell elvégezni, hogy a munka befejeztével maradjon néhány lap tartalékként, amiből majd a jövőben a sérült darabokat tudja pótolni. Emellett a termék csomagolásán feltüntetett információkat sem árt feljegyezni, hiszen, ha mégis pótrendelésre kerülne a sor, ezek megkönnyíthetik a folyamatot.

Reméljük, a tanácsaink segítségével Ön is gyorsan és egyszerűen rátalál otthona új burkolataira. Tekintse át kínálatunkat, és rendelje házhoz a termékeket még ma!

>> Építkezés, felújítás / Csempék és járólapok / Merkury Market Lakberendezés és Építőanyag Webáruház

Ajánló
Kommentek
  1. Én