Az infrasugár-fűtés alapja, előnyei - vélemények

A szakemberek véleménye szerint az infrafűtés energiahatékonysága 93-98 százalék, azaz közel 100%-os. Ez voltaképp azt jelenti, hogy az elektromos áram energiájának igen nagy részét érezhető hőenergiává alakítja. Titka pedig abban rejlik, hogy nem a levegőt melegíti fel első lépcsőben, hanem a szilárd felületű tárgyakat, és ezek melegítik fel a levegő is. Ennek köszönhetően viszonylag alacsonyabb léghőmérsékletennél is magas hőérzetet vált ki azoknál, akik a sugárzási zónában tartózkodnak.

Az infrasugárzás mibenlte

Az infravörös sugárzás része az elektromágneses hullámspektrumnak, akárcsak a mobilunkat működtető mikrohullám vagy a látható fény. A köztük fennálló különbség a frekvenciájukban mutatkozik meg. A látható fény gyorsabban rezeg (hullámhossza sokkal rövidebb) mint az infrasugár, amelynek hullámhossza mikron nagyságrendű, míg például a rádióhullámok hullámhossza méteres vagy akár kilométeres nagyságrendű.

A Napból érkező hullámsugár spektrumában megtaláljuk az emberi szervezetre veszélyes UV sugarakat és a látható fény spektrumát, továbbá az hősugárzást. A mesterségesen előállított radiáció szinte tiszta hősugár, nem része az egészségre káros ultraibolya sugárzást.

Az infrasugárzás három típusát ismerjük: rövidhullámú infravörös sugárzás, vörösen izzó, 2000 Celsius fokos tárgyak adják le, ilyenek például az infralámpák; középhullámú infrák, alacsonyabb (900 C°-os) hőmérsékleten sugároznak. Az S3 és A3 szériás infrasugárzók ebben a tartományban működnek; hosszúhullámú infrapanel: 90 C° körüli üzemi hőmérsékleten melegít. A felhasználók kedvelt típusa a sötétsugárzó, amely a hosszu- és közepes tartomány határán, mintegy 350 fokos hőmérsékleten működik.

Az infrafűtés előnyei - vélemények

A fűtésre használt közepes frekvenciájú infravörös hőhullámok nemcsak a bőr felszínén fejtik ki melegítő hatásukat, hanem testünk mélyebb rétegeibe is behatolnak, és ennek több kedvező hatása ismert, mint például vérnyomás stabilizálás, izomlazítás, gyulladás gyógyítása. Orvosi vélemények az infrafűtés élettani előnyeit hangsúlyozzák.

Az infratermékek használata során nincsenek fűtési melléktermékek, így környezetbarát fűtési megoldásnak tekinthetjük. Az infra hősugárzók elektromos árammal működtethetőek. Lényegesen olcsóbb üzemeltetést tesznek lehetővé, infrafűtés bevezetésével csökkenthetői a szezonális fűtési és karbantartási számla. Infrapanelek alatt teljes a komfortérzet - ebben megegyeznek a vélemények.


Az infrapanelek és sötétsugárzó fűtőtestek működésekor nincs égéstermék) és takarékos jellegük leginkább a hőelosztás optimalizálásában, a zónafűtés megvalósításában keresendő.