Fertőtlenítés az élelmiszeriparban

Élelmiszeripari nyersanyagok fertőtlenítése műanyag tartályokban tárolt klór-dioxid tartalmú ivóvíz-fertőtlenítő szerekkel: GOMBAÖLÉS VETŐBURGONYÁNÁL, SALÁTA , KUKORICA, BORSÓ ÉS BAB, VÁGATLAN/HÁMOZATLAN GYÜMÖLCS, BORSÓ, KUKORICA, PARADICSOM TISZTÍTÁS ÉS FERTŐTLENÍTÉS, PENÉSZ ELTÁVOLÍTÁSA VENDÉGLÁTÓIPARI LÉTESÍTMÉNYEKBEN PÁRÁSÍTÁSSAL

GOMBAÖLÉS, fertőtlenítés VETŐKRUMPLINÁL, SALÁTÁNÁL

Az ipari tartályokban és műanyag hordókban tárolt klór-dioxid (ClO2) tartalmú környezetkímélő fertőtlenítőszerek hatékonyak gombaölő vegyszerként a vetni való burgonya, továbbá a gyümölcsök és zöldségek vegyszeres baktériummentesítő kezelésében. A 0,03 vízfertőtlenítő klórdioxid-oldat például alkalmazható egész vagy vágott vetőburgonya esetében, használatával megakadályozhatjuk a mikroorganizmusoknak a szennyezetlen földbe jutását. A fertőtlenítéshez munkavédelmi célból használjunk párolgásmentes fúvókákat vagy viseljünk szabvány biztonsági légzőkészüléket, míg a vegyszeres tartály alá helyezzünk kármentő tálcát.

Ugyanez ajánlott a SÓSKA, SPENÓT ÉS SALÁTA TISZTÍTÁS ÉS FERTŐTLENÍTÉS esetében, ez két lépésben történik. Kezdjük azzal, hogy a ClO2 tartalmú két komponensű biocid szer használatakor az adagoló ipari műanyagtartályban az A és B komponenseket felhasználva gyakorlatilag ivóvíz-fertőtlenítőszert keverünk ki a leírásban található utasításoknak megfelelően. Az első mosás 80 C-fokon történik, míg a második 20 fokon történik polipropilény edényben. Az utolsó öblítés tiszta ivóvíz felhasználásával ajánlott.

Hasonlóan járunk el

PARADICSOM, KUKORICA, BORSÓ, RÉPA ÉS BAB FERTŐTLENÍTÉSÉNÉL.

Az általános feldolgozáshoz a mosóvíz biocid hatású fertőtlenítőszer hozzáadásával készül. A borsót vagy kukoricát előbb blansírozzák, majd hagyják lehűlni. A hüvelyeseknél a hűtés alatt mikrobiológiai növekedés jelentkezhet. Ezt kövesse az ivóvízzel történő öblítés. Olyan gyümölcs és zöldség mosásához, amely nem minősül nyers mezőgazdasági terméknek, használható olyan víz a folyadéktároló tartályból a fertőtlenítéshez, amely 3,0 ppm-ig klór-dioxidot tartalmaz. A citruszfélék azomban elmerülnek a visszakeringetett vizet tartalmazó műanyag tartályban, ajánlott fémrács használata.

Gyümölcsöknél kezdjük azzal a fertőtlenítést, hogy az A és B komponenseket felhasználva vízfertőtlenítőszert készítünk a műanyag kádban, a munkaoldat elkészítéséhez szükséges fertőtlenítési alaposság mértékétől függően. A paradicsomon és az úsztató polietilén tartályon található penész eltávolításához is megfelelő szer a Twinoxide®. A penész mértékétől függően, hetente 1-2 alkalommal lehet szükség a párásításra, vagy esetleg csak évente egyszer vagy kétszer, amennyiben a nyersanyagok kármentő tálcával védettek.

Ajánló
Kommentek
  1. Én